Februári zöldség ajánló

A tél utolsó hónapjába lépve egyre jobban vágyunk a friss zöldségekre, gyümölcsökre. Ez nem véletlen, hiszen a hosszú (még ha nem is olyan hideg) tél után szervezetünk vitamin szintje lecsökken, könnyebben kapjuk el az ilyenkor terjedő felső légúti vírusfertőzéseket és lassan kezdetét veszi a tavaszi fáradtság is.

Habár zöldségek, gyümölcsök mindig találhatók az áruházláncok polcain, érdemes körbenéznünk, melyek azok, amik itthon teremtek meg, és nem utazták át a fél világot, így vitamin tartalmuk és tápértékük magasabb maradt.

Gyümölcsök közül leginkább az alma és a körte lehet hazai, de zöldségek esetében már nagyobb a választék: sárgarépa, fehérrépa, cékla, karalábé, bab, dió, burgonya, tök, zeller, káposzta, stb.

Nézzük melyiket miért érdemes fogyasztanunk:

Sárgarépa:

A sárgarépa legfőbb hatóanyaga a béta-karotin, mely az A-vitamin elő alakja. Az A-vitamin igen fontos a látásunk szempontjából, illetve antioxidáns tulajdonságánál fogva a bőrünket is védi a nap káros hatásaival szemben. Ezen kívül a sárgarépa számos más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: a vitaminok közül B-, C-, D-, E- és K-vitamin tartalma  említésre méltó, az ásványi anyagok közül pedig fellelhető benne a kalcium, a kálium, a vas, a cink és a folsav is. Immunrendszerünk erősítése szempontjából érdemes minél több sárgarépát fogyasztani ilyenkor. Szerencsére igen sokféle képpen fogyasztható: levesben, főétel mellé, nyersen, mártogatóssal vagy akár desszertként.

Cékla:

A cékla igen gazdag vitaminban és ásványi anyagokban: tartalmaz A-, B, C-vitamint, ezen kívül vasat, magnéziumot, káliumot, kálciumot, rézt, brómot, cinket és mangánt is. Magas vas és B9-vitamin tartalma miatt kifejezetten jótékony hatása van vérszegénység esetén, de antioxidáns tulajdonságának hála a különböző fertőzések leküzdésében is segíti az immunrendszerünket.

A cékla is azon zöldségek közé tartozik, melyek számos módon fogyaszthatók: főve, sülve, párolva, savanyúságként is ízletes fogás készül belőle.

Bab:

A bab kitűnő növényi fehérje forrás, gyakori fogyasztása különösen javasolt vegetáriánus diétát követőknek. Magas tápanyag tartalmával hozzájárul a kiegyensúlyozott étrend fenntartásához, és rengeteg energiát nyerhetünk belőle. Habár tartalmaz szénhidrátot, annak glikémiás indexe alacsony, így nem okoz hirtelen vércukor szint emelkedést. Magas rosttartalma hozzájárul az egészséges emésztéshez. Az egyes fajták vitamin és ásványi anyag tartalmuk eltérő lehet, de általánosságban jellemző, hogy B- és E-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, rézben és folsavban bővelkednek.

A bab a húsételek mellé vagy annak helyettesítésére is készíthető, számos formában fogyaszthatjuk: levesként, főzelékként, párolva, pürésítve, salátában, stb.

Dió:

A diónak igen magas zsírtartalma, ennek megfelelően kalória tartalma is. Ennek ellenére nagyon egészséges: jelentős omega-3 zsírsav tartalma

 segít szervezetünkben csökkenteni az LDL-koleszterin mértékét, így hatásos a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Pozitív hatása van az agyi erekre is, fogyasztása segíti a memóriánkat. Magas antioxidáns tartalma mindemellett hozzájárul immunrendszerünk működéséhez is. Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin tartalma mellett megtalálható benne a folsav, a magnézium, a vas, a kálium, a kalcium és a mangán is.

Diót legtöbbször nyersen csemegeként fogyasztunk, de olaj is készül belőle, sőt mézbe áztatva köhögés ellen használják a népi gyógyászatban. Emellett számos sütemény alapanyaga.

Zeller:

A zellergumó bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban: tartalmaz többek között A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminrt, valamint káliumot és kalciumot is. A zellergumó rendszeres fogyasztása segít a szív-érrendszeri problémák megelőzésében, és a koleszterinszint csökkentésében. Fogyaszthatjuk levesekben, sülten vagy főtten köretekhez, salátákban vagy akár püréként is.

A szárzeller szintén kiemelkedő vitamin és ásványi anyag forrás szervezetünk számára: gazdag A-, B-, és C-vitaminban, mindemellett magnézium, kálcium, kálium, vas és nátrium tartalma is jelentős. Általában nyersen fogyasztjuk, vagy salátában, de pirítva is ízletes köret készülhet belőle.

Források, és javasolt irodalom:

Fényképek forrása: https://pixabay.com/hu/: LubosHouska, congerdesign, Desertrose7, JanNijman, 1643606, Hans

https://ceklainfo.hu/cekla-vitamin/

https://benu.hu/cikk/a-bab-jotekony-hatasa-a-diabeteszre

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/milyen_betegsegeknel_jo_a_dio

https://unipatika.hu/magazin/cikkek/milyen-egeszsegugyi-elonyei-vannak-a-dio-fogyasztasanak-patika-magazin

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/zeller_es_szarzeller_egy_egeszseges_testverpar