Mediterrán diéta

Január 17 az olasz konyha világnapja. Manapság már rengeteg dolognak van világnapja, de vajon mivel érdemelte ki az olasz konyha, hogy saját világnapot szenteljenek neki? Miért nincs minden nemzet konyhájának?

Az olasz konyha nem csak a tésztákról, pizzákról híres, hanem az egyik leggazdagabb ízvilágú, legismertebb és legkedveltebb konyha a világon. Habár az északi és déli tartományok konyhája számos dologban eltér, mégis mindkettőről elmondható, hogy változatossága és ínyencsége ellenére sem kíván bonyolult konyhatechnikai műveleteket, sőt az alapanyagok sem különlegesek.

Az olasz (és egyébként a földközi tenger mentén élő népek) konyhája nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges is. A mediterrán diéta, mely nem egy fogyókúrás irányzat, inkább egészséges táplálkozási életmód az olasz konyha meghatározója.

A mediterrán diétát az 1990-es évektől lett népszerű, amikor egy amerikai kutató számos megfigyelést, kísérletet végzett ezzel kapcsolatban, és megállapította, hogy a mediterrán típusú étrendet követő embereknél jelentősen kisebb a szív-érrendszeri betegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázata. Azóta az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) és az Amerikai Diabétesz Társaság (America Diabetes Association) is a mediterrán diétát javasolja preventív jelleggel, sőt az UNESCO is elismerte, mint olyan szellemi örökség, mely hozzájárul az egészséghez és a jólléthez.

A mediterrán diéta alapelvei

  • Fogyasszunk minél több növényi alapú élelmiszert ( zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak, hüvelyesek). Ezeket napi rendszerességgel.
  • Részesítsük előnyben az olíva olajat más olajokkal, vajjal, zsírokkal szemben.
  • Válasszunk alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, fogyasszuk őket minden nap.
  • Legalább hetente egyszer együnk halat és szárnyas húst, a vörös húsokat legfeljebb havonta illesszük az étrendünkbe.
  • Kerüljük az alkoholt, de alkalmanként fogyaszthatunk mértékkel vörösbort.
  • Naponta legalább 6 pohár vizet fogyasszunk.
  • Minden nap mozogjunk.

Mitől egészséges a mediterrán diéta?

A gyümölcsök és a zöldségek sok élelmirostot, fitonutrienseket, számos vitamint (plk. C-vitamint), és ásványi anyagot tartalmaznak. A teljes kiőrléű gabonák főként élelmi rost tartalmukkal, B-vitaminnal, káliummal és magnéziummal látják el a szervezetünket. Az olajos magvak többszörösen telítetlen zsírsav tartalmukkal és E-vitamin tartalmukkal támogatják a szervezetünket.

A hüvelyeseknek fontos élelmi rost-, növényi fehérje- és keményítő forrásaink, az olíva olaj pedig igen jelentős egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma miatt.

A tejtermékek alacsony zsírtartalmuk mellett kiváló fehérje, kálcium, B12-vitamin és D-vitamin források.

A tengeri halak igen egészségesek omega-3 zsírsav tartalmuk miatt valamint teljes értékű fehérje források is.

A szárnyas húsok jelentős B12-vitamin és vas források amellett, hogy szintén teljes értékű fehérje forrásként ellátják szervezetünket az esszenciális aminósavakkal is.

A vörösbor szigorúan mértékkel fogyasztva polifenol tartalmával támogatja szervezetünket.

Források és javasolt irodalom: