Figyeljünk a cukorbetegekre: elsősegély nyújtás

A KSH adatai alapján Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek él cukorbetegséggel. Számuk világszerte évről évre emelkedik, hazánkban az elmúlt 20 évben a cukorbetegek száma megháromszorozódott.

Biztosan mindannyian ismerünk valakit: kollégát, barátot, családtagot, aki szénhidrát-anyagcsere zavarral küzd.

A cukorbetegek világnapja alkalmából összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk, ha a környezetünkben egy cukorbeteg rosszul lesz.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a cukorbetegséggel összefüggő akut szénhidrát-anyagcsere zavarok életveszélyes állapotok, és azonnali beavatkozást igényelnek. Ezért nagyon lényeges, hogy észrevegyük a bajt, és higgadtan, szakszerűen tudjunk rá reagálni.

Túlzottan alacsony vércukorszint esetén

A hipoglikémia túlzottan alacsony vércukorszintet jelent, mely hirtelen alakul ki. Kiválthatja a diéta hibája, a túlzott inzulin bevitel, de akár erős fizikai megterhelés vagy alkoholfogyasztás is. 3,5 mmol/l vércukorszint alatt már jelentkeznek a tünetek, melyek: hideg verejtékezés, látás probléma, zavart, néha agresszív viselkedés, éhségérzet, remegés, szapora pulzus, hányinger, stb. Már néhány tünet jelentkezésénél érdemes hipoglikémiára gondolnunk.

Legfontosabb feladatunk a vércukorszint emelése. Erre a legalkalmasabb lehet egy kockacukor, cukros üdítőital vagy akár egy keksz, ami nálunk van. 

Vannak esetek, amikor a hipoglikémia már súlyosabb, és a cukorbeteg nem, tudja elfogyasztani ami nála van, vagy amit kínálunk neki. Ekkor lehet hogy már zavart a tudata, görcsöl, vagy akár eszméletét is vesztette.

Fontos, hogy ilyen esetben azonnal hívjuk a mentőket, és keressük a cukorbetegeknél lévő glukagon injekciót. Ez egy narancssárga műanyag dobozban található: egy fecskendő és egy üveg van benne. Az üvegben lévő port be kell oldanunk, a dobozon lévő tájékoztatónak megfelelően. Az injekciót izomba szükséges beadni, és rövid időn belül javít a beteg állapotán.

Fontos azonban tudni, hogy alkoholfogyasztás után nem szabad a glukagon injekciót beadni, és használat előtt ellenőrizni kell a lejárat dátumát. A mentős diszpécser segíteni fog nekünk, ha bizonytalanok vagyunk, és elmondja azt is, hogyan kell az injekciót használni.

Túlzottan magas vércukorszint esetén:

Az I-es típusú cukorbetegeknél azonban nem csak a túlzottan alacsony vércukorszint jelent reális veszélyt, hanem a túlzottan magas is. Ennek kiváltó oka lehet szintén a nem megfelelő mennyiségű inzulin bevitel, vagy a nem megfelelő diéta. A magas vércukorszint jele lehet cukorbetegeknél a fáradtság, a nagy mennyiségű vizelet, az aceton szagú lehelet, szapora lélegzetvétel vagy a hányás. Súlyos esetben eszméletvesztéshez vezet. Ezt az állapotot ketoacidózisnak nevezzük, és feltétlenül orvosi ellátást igényel.

Figyeljünk a körülöttünk élő cukorbetegekre, ismerjük fel, ha baj van! Segítsünk!

Források és javasolt irodalom: