A csontritkulásról

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás a csontok tömegének csökkenését jelenti, mely főleg a mésztartalom csökkenésével jár, és a csontok fokozott törékenységét okozza.

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis nagyjából a lakosság 10%-át érinti. Fiatal korunkban a csontokban az építő folyamatok vannak túlsúlyban, ezért 30-35 éves korunkig a csontok tömege folyamatosan nő. Ezután azonban a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, és csontjaink tömege természetes módon évről évre csökken. 

A csontritkulás okai:

Az oszteoporózis oka leggyakrabban egyszerűen az öregedéssel függ össze, illetve nőknél gyakran a menopauza hormonális változásaihoz köthető.

Létezik egyéb, betegségekhez társítható ok is a csonttömeg veszteségére, ez azonban ritka.

A csonttömeg vesztés folyamata lehet gyorsabb és lassabb is. Ez  egyrészt genetikai adottságainktól függ: pl. azok a tejérzékenyek akik nem figyelnek eléggé a tejtermékek elkerülése miatti csökkent kalcium bevitel pótlására, nagyobb valószínűséggel szenvednek majd oszteoporózistól. Másrészt az életmódunk, táplálkozásunk is nagyban hozzájárulhat a folyamat felgyorsulásához. A cigaretta, a kávé és az alkohol kalciumot von meg a szervezetünktől, de a magas alumínium és foszfát tartalmú ételek és italok túlzott fogyasztása is csökkenti a szervezetünkben a kalcium felszívódásának hatékonyságát (pl. dobozos üdítők, kóla, felvágottak, stb.)

Ezen kívül korunk életmódja, az ülő munka és a testmozgás hiánya is nagyban hozzájárul a csontritkulásos esetek felszaporodásához.

Megelőzés:

Fontos tehát, hogy már fiatal korunkban aktív, sportos életet éljünk, odafigyeljünk a megfelelő, kiegyensúlyozott  tápanyag és vitamin bevitelre, és kerüljük a káros szenvedélyeket (alkohol, cigaretta). A 30-35 éves korunkra elért csontsűrűségből fogunk később folyamatosan veszíteni, így már gyerekkorban elkezdődik a megelőzés.

Diagnózis és kezelés:

A csontritkulásra felismerése ma már műszeres vizsgálattal is lehetséges, az oszteodenzimetria egy gyors, és fájdalommentes eljárás, mely minden 65 éven felülinek ajánlott. Ennek ellenére sajnos legtöbbször a sorozatos törések, vagy az oszteoporózisnak leggyakrabban kitett területek (combnyak, ágyéki csigolyák, csukló) törése hívja fel a figyelmet a problémára. A törött csontok gyógyulás a csontritkulásos betegeknél legtöbbször nem is tökéletes.

A csontritkulásos tünetek azonban enyhíthetők, melynek módja a rendszeres, életkornak megfelelő testmozgás, a fokozott vitamin bevitel, illetve a jól beállított gyógyszeres kezelés és a fizikoterápia.

Források és javasolt irodalom: