Történetek a kávéról II.

Kávé fogyasztási szokások a nagyvilágból

A kávé gyorsan teret hódított magának a világban. A kávézási szokások azonban kultúránként, országonként nagyon eltérőek.

Van ahol szinte már szertartás számba megy a kávé elkészítése, és van ahol egyszerűen a dobozos kávéfogyasztás dívik. A két véglet között pedig számtalan érdekes, néha meglepő módot láthatunk a kávéfogyasztásra.

Törökország: ahol a kávékészítés az UNESCO szellemi világörökségének része lett

A török kávé erős, fekete és mégis édes. A kávé főzéshez egy speciális, rézből vagy fémből készült, hosszú nyéllel rendelkező edényt használnak, melynek neve cezve. A kávét a vízzel együtt melegítik, nem választják külön. A forró, kész kávét még az edényben hagyják kihűlni, és a kávézaccal együtt tálalják. A kávét sokszor már a cukorral együtt főzik meg, ebben az esetben nincs szükség utólagos édesítésre sem.

Olaszország: híres a jó minőségű kávéjáról

Az olaszok szeretnek kávézni, és meg is adják a módját. Nem fogjuk látni őket az utcán, papírpohárból kávét inni, mert még ha sietnek is, betérnek a kávézóba, hogy a kávét a pultnál felhörpintsék. De ha idejük engedi, az asztalnál fogyasztják társaságban, kényelmesen. Olaszországban a kávé egyenlő a mi eszpresszónkkal, erős, és rövid. Tejjel ritkábban isszák, a cappuccino inkább reggeli italnak számít.

Franciaország: a café au lait hazája

A franciák naponta több csésze kávét is elszürcsölnek. A reggeli bagett vagy croissont mellé legnépszerűbb egy  nagy bögre tejeskávé, rétegezett tejhabbal. De nem csak a reggeli étkezést, hanem az ebédet és gyakran a vacsorát is kávéval zárják. 

USA: az ízesített kávék megteremtője

Az Amerikai Egyesült Államokban az európaitól eltérőek a kávézási szokások. Habár ők is sokat kávéznak, náluk a presszó jellegű rövid erős, vagy a francia tejes változathoz hasonló kávéknak nincs divatja. Az amerikaiak inkább hígabb, hosszú kávét isznak, amit előszeretettel ízesítenek mindenféle módon. A csokistól a csípősön át, amit csak el tudunk képzelni.

Japán: ahol hidegen szeretik

Japánban nem szokás otthon főzni a kávét. Helyette a szupermarketekben kapható dobozos hideg kávék, és az automaták meleg kávéi a legnépszerűbbek. Az igazi ínyencek pedig a kávéházakban szerzik be a kávéjukat, ahol a számunkra hétköznapi elkészítési módokon túl, a Japánban mesterfokra fejlesztett csepegtetéses módszerrel is készülnek a kávék.

Források és javasolt irodalom: