Történetek a kávéról I.

A kávé története

A kávé egy trópusi cserje termésének magjából készül, amit kávébabnak nevezünk. Maga a gyümölcs viszonylag kicsi, két kis kávébab maggal a belsejében.

A kávét úgy tartják, hogy etióp kecskepásztorok fedezték fel, akik arra lettek figyelmesek, hogy az állatok a kávécserje fogyasztása után élénkebbek lettek. Eleinte csak a levelekből készített teát fogyasztották, később a gyümölcsöt és a magokat is felhasználták élénkítő ital készítéshez.

A XVIII. század elején már egyre több kávéültetvényt létesítettek a hódítók a Karib-térségben, Indonéziában, Brazíliában és Kelet-Afrikában is.

A kávézás szokása a XX. századra terjedt el világszerte, és népszerűsége a mai napig töretlen.

Hogyan készül a kávé?

A kávécserje termesztéséhez a trópusi éghajlat a legideálisabb, így az Egyenlítő mentén található országok adják a világ kávétermését (Brazília,  Kolumbia, Kenya, Etiópia, stb.)

A kávécserjére jellemző, hogy termése, a kávécseresznye nem egyszerre érik be, így a minőség szempontjából igen fontos, hogy hozzáértő ember végezze a szüretet.

Ezért a kávé szüretelése a mai napig a legtöbb esetben kézzel történik. A nehezebben  hozzáférhető ültetvényeken (pl. hegyoldalban) sokszor egyben leszedik a kávécseresznye fürtöt, és utólag válogatnak belőle, de a legkényesebb kávéfajtáknál (pl. arabica) csak a teljesen érett szemeket szedik le.

Néhol előfordul gépi szüretelés is, mely összességében olcsóbb, de a válogatás a szüret után igen időigényes, és ugyancsak emberi munkát igényel.

A leszüretelt kávécseresznyéket a válogatás után tisztítják. A tisztítás történhet szárazon és nedvesen is. A száraz tisztításnál a kávécseresznyét előbb megszárítják, majd ezután hántoják, a nedves tisztításnál szüret után rögtön elválasztják a kávébabot a gyümölcshústól, majd nedvesen erjesztik,  és csak ezután szárítják.

Források és javasolt irodalom:

Képek forrása: https://pixabay.com

https://www.kapucziner.hu/kaveszuret

https://ineedcoffee.hu

https://www.omnia.hu/kave/mindent-a-kaverol/kave-tortenete/