Vargabéles

Hozzávalók:

  • 15 dkg cérnametélt
  • 80 dkg félzsíros tehéntúró
  • 6 db kisebb tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg tejföl
  • 20 g vaj, a tepsi kikenéshez + 10 g a vargabéles megkenéséhez
  • 100 g mazsola vagy aszalt vörösáfonya
  • 1 csomag réteslap
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A cérnametéltet egy csipetnyi sóval vízben kifőzzük, majd hideg folyó vízzel lehűtjük.

A tojások sárgáját felverjük, a kristálycukor felével. Hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és az egészet krémesre keverjük.

Hozzáadjuk a kifőtt cérnametéltet és a mazsolát. Mazsola helyett használhatunk aszalt vörösáfonyát is, savanykás ízével isteni kontrasztot ad a süteménnyel.

A maradék cukorral felverjük a tojásfehérjét, és óvatosan ezt is hozzáforgatjuk.

Kivajazott, réteslappal bélelt tepsibe öntjük. A tepsin túlnyúló réteslapokat visszahajtjuk a massza tetejére. Olvasztott vajjal megkenjük a tetejét. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, míg aranybarna lesz a teteje.

Kép forrása: https://pixabay.com