Augusztusi gyümölcsajánló

Az augusztus a nyár legtermékenyebb  hónapja, rengeteg gyümölcs és zöldség érik most. Érdemes kihasználnunk, és minél többet fogyasztani a hazai, friss terményekből. Törekedjünk arra, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, lehetőleg napi rendszerességgel.

Összegyűjtöttünk néhány, augusztusban érő szuper finom és szuper egészséges gyümölcsöt (és zöldséget) nektek.

Körte:

A körte igen sokrétű vitain és ásványi anyag forrás: megtalálható benne az A-, B11-, B2-, B3-, B5-, B6-, C- E- és K vitamin, továbbá bővelkedik káliumban, kalciumban, folsavban, magnéziumban, cinkben és rézben is.

Élelmi rost tartalmának köszönhetően kedvezően hat a gyomor-bélrendszerre, flavonoid tartalmának köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír, kálium tartalma pedig a szív-érrendszer egészségéhez járul hozzá. A körte héja kiemelten bővelkedik a jótékony hatású vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért alapos mosás után érdemes azt is elfogyasztani, nem csak a gyümölcshúst.

Kukorica:

A kukorica nagy mennyiségben tartalmaz A-,  B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint. Ezen kívül bővelkedik foszforban, kalciumban, káliumban, folsavban és magnéziumban.

Lutein és zeaxantin tartalma jótékony hatással van a szemünk egészségére, magas rosttartalma hozzájárul a gyomor-bélrendszer egészséges működéséhez. B1-vitamin tartalma pozitívan befolyásolja a kedélyállapotunkat, antioxidáns tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír.

A kukoricát ilyenkor nyáron főleg magában, megfőzve érdemes fogyasztani, de érdemes tudni, hogy a kukorica hajából vizelethajtó  teát lehet főzni, mely alkalmas lehet húgyúti fertőzéses panaszok enyhítésében. A kukoricaliszt gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető, de készítenek belőle kenőcsöt is.

Szilva:

A szilva is igen gazdag vitamin és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, és E-vitamin, valamint a kálium, a magnézium, a kálcium és a mangán.

Mindenki számára ismert a szilva hashajtó hatásáról, melyet rost-, szorbit és szatén tartalmának köszönhet. Ezen kívül azonban számos más előnye is van. Kiváló antioxidáns forrás, A-vitamin tartalma pedig hozzájárul látásunk, kálium tartalma pedig szív-érrendszerrünk egészségének megőrzéséhez.

A szilvát többnyire nyersen, vagy aszalva fogyasztjuk.

Szőlő:

Habár a szőlő érése és a szüret leginkább őszi esemény,   több korai érésű szőlőfajtának is örülhetünk már augusztus hónapban (pl.: árkádia, esther, éva, favorit, lidi, palatina).

A szőlő hazánkban igen népszerű gyümölcs, mind csemege, mind borszőlő termő vidékeink híresek a jó minőségű gyümölcsről. Szőlőt azonban nem csak az íze miatt érdemes fogyasztanunk: kiváló vitamin és ásványi anyag  forrás is szervezetünk számára. Található benne A-, B1-, B2-, C- és K-vitamin, folsav, béta-karotin, biotin, foszfor, kálium, vas, magnézium, réz és cink.

A szőlő magas vas és folsav tartalma révén serkenti a vérképzést, prociandin tartalma pedig az erek rugalmasságának megőrzésében és az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében segít.A szőlőben található tanninok antivirális hatással bírnak, antioxidáns tartalma pedig gyulladáscsökkentő hatással bír.

B-vitamin tartalma jótékony hatással van az idegrendszer egészséges működésére, segít a stressz okozta negatív hatások kivédésében.

Forrás és javasolt irodalom: