A túlsúly okai és következményei

Az elhízásról

Az elhízás napjainkban is folyamatosan növekvő egészségügyi problémát jelent, világszerte 1,9 milliárd túlsúlyos felnőtt van, melyből 650 millió elhízott. Az elhízás aránya sajnos a gyermekek körében is egyre növekszik, 2016-ban 128 millió 5 év feletti elhízott gyermeket regisztráltak.

A helyzet hazánkban sem jobb sajnos, a legutóbbi 2019-es reprezentatív átfogó felmérés alapján a 15 év feletti magyar lakosság nagy része túlsúlyos (34,3%) vagy elhízott (23,9%). A tendencia pedig az elmúlt 10 évben egyértelműen a negatív irányba halad.

Habár az elhízásnak lehet hormonális vagy genetikai háttere is (pl. hypothyreosis, Cushing-szindróma vagy bizonyos daganatos megbetegedések), mégis leggyakrabban a kiváltó ok életmódunkban keresendő.

A modern társadalmak embere túlzottan magas kalória- és zsírtartalmú ételeket fogyaszt és kiemelkedően magas a cukor bevitele. Fiatalok és gyermekek körében a legfőbb cukor beviteli forrás a cukorral édesített üdítőitalokból származik, gondoljunk csak arra, hogy egy pohár átlagosan 40g (azaz 10 teáskanál) cukrot tartalmaz.

Mindemellett a társadalom legnagyobb része (beleértve a fiatalokat is) alacsony fizikai aktivitással járó munkát folytat, illetve a drasztikusan megváltozott a közlekedés jellege is az urbanizáció fejlődésével. Az elmúlt évek hozományaként pedig a populáció egy jelentős része otthoni munkavégzésre kényszerült, mely sok esetben még kevesebb mozgáshoz vezet. Az életmódbeli jellegzetességek pedig legtöbbször a család egészét érintik, az otthonról hozott táplálkozási és mozgási szokások meghatározóak gyermekeink számára. 

Miért probléma az elhízás?

Bár a túlsúly napjaink testi ideálját figyelembe véve sokak szerint főként esztétikai probléma, valójában ez sokkal inkább pszichológiai és egészségügyi veszélyekkel jár.

Az elhízott gyermekek sajnos társaik miatt gyakran küzdenek önértékelési problémával. A magas BMI mindemellett kockázati faktor számos nemfertőző krónikus betegségben is, mint például: a szív-érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és a mozgásszervi betegségek (pl. osteoarthritis), de magasabb a kockázata bizonyos daganatos elváltozásoknak is. A társadalmunk jelentős részét érintő szív-érrendszeri problémák (pl. magas vérnyomás betegség) egyre gyakrabban már gyermekkorban megjelennek az elhízottak körében.

Mit tehetünk az elhízás ellen?

Az elhízás ellen mindenképpen szükséges az egyén erőfeszítése, gyermekek esetében jelentős felelőssége van a szülőknek is e téren.

A WHO ajánlása szerint az élelmiszerek megválasztásánál nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy az alacsonyabb cukor, zsír és só tartalommal rendelkező alternatívák kedveznek az egészségünknek.

A világszervezet 2015 és 2020 között meghirdetett akciótervei: a Vienna Declaration és az  European Food and Nutrition Action Plan a WHO tagállamok számára hirdette meg az obezitás és a táplálkozással összefüggő megbetegedések elleni küzdelmet.

A fő hangsúly a prevención van, mely támogatja az emberek számára a egészséges és tápláló élelmiszerek elérhetőségét és a szorgalmazza a testmozgás biztosítását különösen az ülő munkát végzőknél és a gyermekeknél.

Mindemellett az egyes tagállamok számos olyan élelmiszercsoport hozzáférhetőségét igyekeznek csökkenteni, melyek rendelkeznek egészségesebb alternatívával is.

Franciaországban adót vetettek ki a cukor és édesítőszer tartalmú üdítőkre, Dániában pedig telített zsírsav adót, édesség adót és dohány adót vezettek be.

Magyarország is csatlakozott a meghirdetett akciótervekhez, többek között a cukorral édesített üdítők, az energiaitalok, és az ízesített alkoholok megadóztatásával igyekszik az előállító ipart a termékek újragondolására, egészségesebb alternatívák gyártására ösztönözni.

Van szakmai segítség!

Mindenképpen fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a modern társadalom negatív hatásainak ellenállva egyéni szinten kell küzdenünk a magunk és gyermekeinket veszélyeztető probléma ellen. Ne féljünk segítséget kérni szakemberektől, akik irányt mutatnak a helyes életmód kialakításában, és egyénre szabott étrend és mozgási terv elkészítésében, mely csak a felesleges kalóriákat nélkülözi, mindemellett minden szükséges tápanyaggal ellátja szervezetünket.

Lényeges megjegyezni azt is, hogy hazánkban a közétkeztetés szakmai alapon, nagyon szigorúan szabályzott, a 2014-es EMMi rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról minden részletre kiterjedően, korosztályos eltéréseket is figyelembe véve határozza meg például többek között az étkezések mennyiségét, tápanyagtartalmát, és elkészítési módját. Vegyük igénybe tehát gyermekeink számára az intézményi étkeztetést, ahol minden esetben szakemberek által megtervezett, egészséges és változatos menüket fogyaszthatnak.

Javasolt az otthoni étkezések megtervezéséhez a Magyar Dietetikusok Szövetsége (MDOSZ) által a lakosság számára készített, bárki által ingyenesen elérhető Okostányér elnevezésű iránymutatót figyelembe venni. Itt találhatunk életkori igényekhez alkalmazkodó javaslatokat, recepteket, tippeket a mindennapokhoz.

Források, és javasolt irodalom:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/taplalkozas_2019/index.html

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/253727/64wd14e_FoodNutAP_140426.pdf

A képek forrása: https://pixabay.com/