Gyógynövényekkel a nátha ellen

A hideg, télies időben egyre több a felső légúti megbetegedés, egyre nagyobb számban fordulnak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel is.

Ezek a vírusos megbetegedések legtöbbször náthával, torokfájással, lázzal és köhögéssel járnak, ami gyakran nagyon leveri a beteget a lábáról. A vírusfertőzésre ugyan nincsen gyógyszer, de a kellemetlen tünetek enyhítésére és immunrendszerünk megerősítésére azonban számos lehetőségünk van.

Bemutatunk néhány olyan gyógynövényt, mely természetes hatóanyagaival segítségünkre van a meghűléses, felső léguti panaszok enyhítésében.

Kislevelű hárs (Tilia cordata):

Hazánkban a legelterjedtebb hárs fajta a kislevelű hárs. Jellegzetes illatát, az illóolajában található frazenol adja. A hársfa különböző részei más-más megbetegedések kezelésére használhatóak. Levele izzasztó hatású, a fa kérgét pedig vérnyomás problémákban, valamint máj- és epe bántalmakban alkalmazzák.

A hársfa virágzata megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére használható. A virágok tavasszal kezdenek nyílni. Akkor érdemes leszedni a virágzatot, amikor az nagyjából 2/3-ig kinyílt.

A virágzatból teát készítenek, mely a benne lévő illóolajoknak köszönhetően izzasztó, köhögéscsillapító hatással bír, sőt az orrváladék mennyiségét is csökkenti.

A hárs ezen kívül nagyon jó mézelő faj. A hársméz megfázás esetén teához keverve vagy akár magában fogyasztva jótékony hatású, immunstimuláló.

Vadrózsa (Rosa canina):

A vadrózsa vagy gyepűrózsa mindannyiunk által ismert, réteken és útszélen is előforduló cserje. Virágát gyakran felhasználják salátákhoz is, de legfőképpen terméséről, a csipkebogyóról ismerjük. A csipkebogyót elkészíthetjük szörpnek, lekvárnak, teának, de nyersen , a magjától megszabadítva is ízletes csemege.

A vadrózsának a virága, a termése és a levele is gyógyhassal bír. Terápiás célra, leggyakrabban azonban a termése kerül felhasználásra. A csipkebogyó kimagasló C-vitami tartalmú, de ezen kívűl egyéb értékes vegyületeket is tartalmaz (A, B1, B2 és E vitamin, illóolajok, pektinek, tanninok, stb.)

A csipkebogyó, és a belőle készült tea jól ismert immun roboráló. Betegség megelőző hatásán túl azonban vérzéscsillapításra, emésztés javításra és köhögés csillapításra is használható.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata):

A lándzsás – vagy keskenylevelű útifű legelőkön, réteken szabadon növő gyógynövény faj. Gyomtársulásokban is gyakran találkozhatunk vele, évelő faj. C-vitamin tartalmán kívül, polifenolokat, flavonoidokat, és cserzsőanyagokat is tartalmaznak a szárított levelek, melyet teaként és szirupként is el lehet készíteni.

Terápiásan külsőleg aukubin glikozid tartalmának köszönhetően sebekre használják antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatását kihasználva.

Főzetét köhögéscsillapításra és rekedtségre javasolják.

Fehér akác (Robinia pseudoacacia):

A fehér akác igen elterjedt hazánkban, erdőkben, városokban is találkozhatunk vele.

Az akác kiváló mézelő faj. Az akácméz illata, íze és állaga miatt is az egyik legkedveltebb méz fajta világszerte.

A fehér akác azonban nem csak a méz miatt értékes faj, virága szárítva gyógyhatással bír. 

Az akác tavasz végéhez közeledve bont rügyet, virágzása általában májusban kezdődik.

A növény maga mérgező, ezért nem mindegy hogyan gyűjtjük a virágot, minden esetben le kell fejteni a virág szárról is. Az akácvirág főleg flavonoidokat tartalmaz, fő hatóanyaga a robinin.

A szárított virágzatból készült tea izzasztó, köhögéscsillapító és hurutoldó hatással bír, de gyakran alkalmazzák refluxos panaszokra is. Robinin tartalma befolyásolja a vörösvértestek kicsapódását, ezért hosszabb ideig tartó használata nem javasolt.

Ha bizonytalanok vagyunk, a gyógynövényekkel kapcsolatban, pl. mikor melyiket használjuk, hogyan gyűjtsük, hogyan raktározzuk, érdemes utána olvasnunk. Számos leírást találhatunk a szakirodalomban az efféle kérdésekre, de vannak gyógynövény témájú tanfolyamok is, ahol sok érdekes dolgot tanulhatunk. A gyógynövényeket megvásárolhatjuk használatra kész formában is, akár egy-egy fajt begyűjtött, előkészített formában, akár keverékként.

A gyógynövények kitűnő segítséget nyújtanak számos egészségügyi problémára, ha ismerjük, kinek mit szabad fogyasztania, milyen gyakorisággal, milyen formában (csakúgy, mint a gyógyszerek esetében). Ezért minden esetben járjunk alaposan utána, és ha komolyabb panaszunk van, vagy panaszaink nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz!

Források, és javasolt irodalom:

Szarvas Nikolett Diána: Természetgyógyász a családban (Édesanyák kézikönyve)

www.kertlap.hu/harsfa-gyogyhatasai/

www.gyogyfuveskertem.hu/landzsas-utifu/

www.kertlap.hu/megfazasos-influenzas-idoszakban-jol-jon-a-nyaron-gyujtott-landzsas-utifu/

www.gyogyfuveskertem.hu/feher-akac/

https://gyogyszerfutar.hu/magazin/vadrozsa