Gőzgombóc
Az osztrák hegyvidék híres téli édessége, a mákos-szilvalekváros vaníliás gombóc, a Germknödel. Bár elkészítése nem egyszerű, a végeredmény igazi ínyencség.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 dkg cukor
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
- 20 dkg szilvalekvár (fahéjjal, rum aromával)
A vanília öntethez:
- 1 zacskó főzős vaníliapuding elkészítve kétszeres mennyiségű tej hozzáadásával (pudingpor, tej, cukor), a pudingra írtak szerint készítve.
A szórathoz:
- 10 dkg őrölt mák, 10 dkg porcukor összekeverve
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, középen egy kis mélyedést alakítunk ki, ide öntjük óvatosan a felfuttatott élesztőt a tejjel és cukorral, illetve a vajat, a tojást és a tojás sárgáját. A tésztához valókat összegyúrjuk és simára dagasztjuk. A tésztát meleg helyen egy konyharuhával letakarva kelesztjük, amíg a duplájára nem dagad (kb. egy óra). A kelt tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk majd 8-12 részre osztjuk. Megtöltjük szilvalekvárral, és óvatosan gombócokat formázunk belőle. A gombócokat, forró gőzben 15 percig gőzöljük, a vajjal kikent gőzölő fazékban. A gombócokat egyesével tányérra helyezzük, a vanília sodóval leöntjük, és a porcukros mákkal megszórjuk.