Karácsonyi vacsorák a nagyvilágban
A karácsonyi vacsora asztalra igen változatos ételek kerülnek. Vannak, akik a tradicionális karácsonyi menüre esküsznek, és vannak akik mindig valami újat találnak ki. Itthon a hagyományos karácsonyi menü legtöbbször halászlevet, töltött káposztát, rántott halat, különböző göngyölt sülteket jelent. Desszertként pedig klasszikusan bejglit, zserbót, mézeskalácsot és szaloncukrot fogyasztunk.
De ahány ország annyi szokás. Tudtátok, hogy a világ különböző tájain egészen eltérő szokások uralkodnak ebben a tekintetben is? Összegyűjtöttünk néhány érdekes pédát, hogy hol mi kerül a karácsonyi vacsora asztalra. Csemegézzetek!
Lengyelország
Lengyelországban tradicionálisan 12 fogás kerül szenteste az asztalra, a 12 apostolra emlékezvén. Szenteste hal és zöldség ételeket fogyasztanak, a húsokat karácsony első és második napjára hagyják.
Hagyományos lengyel leves a cékla leves (barszcz), melyet apró, gombával vagy darált hússal töltött tésztákkal fogyasztanak. Ezen kívül sokszor gomba vagy krumpli leves is kerül az asztalra.

A káposzta és a sült hús a lengyeleknél is hagyományos ételnek számít, a bigos például főtt húsból és savanyú káposztából készül, a Gołąbki pedig káposztalevelekbe töltött darált hús, rizs és hagyma keveréke. Ezen kívül számos halételt is fogyasztanak, illetve a majonézes zöldséges, tojásos saláták sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.
Édességként dióval vagy mákkal töltött bejglihez hasonló csemegét fogyasztanak, melyet makowiec-nek neveznek.
Ausztrália
Ausztráliában a mienktől teljesen eltérő szokások uralkodnak, melynek nem csak a kulturális, de földrajzi és éghajlati okai is vannak. Ausztráliában a Föld déli féltekén karácsony a legnagyobb nyári melegre esik, így könnyebb, nyárias ételek dominálnak a menüben.
Szigetország lévén hagyományosnak számítanak karácsonykor is a tenger gyümölcsei, melyet általában salátával fogyasztanak. A vacsora asztalra kerül még hideg sonka és pulykahús, illetve a grillezett húsok közül a csirke és a pulyka a legnépszerűbb.
Édességként nagy népszerűségnek örvend az ún. white christmas (magyarul fehér karácsony) nevű sütemény, mely egy aszalt gyümölcsökből, kókuszból és rizs gabonapehelyből készült tradicionális sütemény. Nagyon népszerű ausztráliában a gingerbread is, mely ízében a mézeskalácshoz hasonlít, de nem a nálunk megszokott formában, hanem süteményként fogyasztják. A gingerbread jellegzetesen gyömbérrel, szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezett, mézzel vagy melasszal édesített sütemény.
Kedvelt ausztrál sütemény a pavlova torta is, mely nevét egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta. Első ízben a 20. század elején készítették az édességet, de hogy eredetileg ausztrál vagy új-zélandi volt-e a tortát megalkotó cukrász mester, a mai napig vita tárgyát képezi a két nemzet között. A pavlova, egy belül könnyed, puha desszert, melyet körbe roppanós habcsók réteg övez. A torta tetejét különböző gyümölcsökkel, és tejszínhabbal dekorálják.

Japán
Japánban, buddhista országként, másfajta jelentése van a karácsonyi ünnepnek, mint a keresztény országokban. Olyannyira eltérő a hagyomány ezzel kapcsolatban, hogy ünnepnapként is csak december 24-e számít karácsonynak, utána már le is kerül a boltok kirakatából a dekoráció. Az ünnep körülményei sem a nálunk megszokott családlátogatással, együtt töltött estékkel telnek, ezek a programok náluk inkább a japán újévre tolódnak.

Karácsonykor ők sült csirkét fogyasztanak, és minthogy nem egy nagy családi eseményről van szó, tipikusan a KFC-s sült csirkével, vagy annak az otthon készített változatával ünnepelnek, melyhez köretként sült szalmaburgonya dukál.
Édességként karácsonyi tortát fogyasztanak (Kurisumasu keeki), mely vaníliás piskótát jelent, tejszínhabbal, eprrel és csokoládédíszekkel a tetején.
Mexikó
Mexikó a világ egyik legnagyobb keresztény országa, így náluk a karácsony különösen nagy jelentőséggel bír. A karácsony fénypontja szenteste az éjféli mise, a vacsora és az ajándékozás csak ezután következik.
A mexikói ünnepi asztalon számunkra igen szokatlan ételek jelennek meg. Kedvelt leveseik a menudo, melyben puliszka, pacal és chili paprika található, illetve a pozole, melynek alapja a puliszka és a disznóhús, elkészítése pedig számos módon történhet: van aki káposztával, van aki avokádóval és van aki lime-al készíti.

Fő fogásként gyakran készítenek pulykát, disznót, de ugyanilyen népszerűségnek örvendenek a tenger gyümölcsei és a mézzel édesített, szárított, füstölt disznó comb szeletek. Szintén hagyományos mexikói ünnepi étel a romeritos, mely burgonyából, garnélából, nopál kaktuszból és mandulából készül, csípős paprikával és rozmaringgal ízesítve.
Édességként igen szerteágazó ételeket készítenek. Jellemzőek ilyenkor a különböző gyümölcsök, a cukorral bevont olajos magvak, nyalókák, stb.
A karácsonyi családi étkezések karácsony első és másnapján is jellemzőek Mexikóban, ilyenkor gyakran a szentestéről megmaradt ételeket fogyasztják.
Források, javasolt olvasnivalók:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christmas_dishes
https://hellovilagvlog.hu/hogyan-unneplik-a-karacsonyt-mexikoban/
https://diningguide.hu/egy-balerina-csokja-pavlova-tortenete-3-pazar-hazai-pavlovaval/