Laktózérzékenység

Manapság a társadalom jelentős hányada küzd valamilyen típusú ételallergiával vagy intoleranciával. E szempontból sajnos negatív trend figyelhető meg, a speciális diétát igénylők száma évről-évre növekszik. Fontos tehát, hogy felkészülten várjuk a gyermekétkeztetésben azokat a gyermekeket, akinek megfelelő diétás étkezésre van szükségük.

Cikksorozatunkban a leggyakrabban előforduló ételallergiákról és intoleranciákról olvashattok.

A laktóz-intolerancia okai

A laktóz a tejben és a tejtermékekben előforduló cukor neve, mely szerkezetét tekintve diszacharid, vagyis két egyszerű cukor molekula, egy galaktóz és egy glükóz építi fel. Az emberi szervezet ebben a formában nem tudja hasznosítani a tejcukrot, azt a vékonybélben található laktáz enzim bontja egyszerű cukrokká, melyek már könnyedén felszívódnak a bélrendszerben. A laktózintoleranciát az okozza, hogyha a szervezet az enzim termelődésének részleges vagy teljes hiányában nem képes a laktózt egyszerű cukrokká bontani.Ilyenkor a beteg szervezetében a tejcukor továbbhalad a vékonybélen, majd a vastagbélben található baktériumok bontják el rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

Tünetei

A laktózintolerancia legfőbb, árulkodó tünetei: a puffadás, a hasi diszkomfort érzet, a hasmenés, hasi görcsök. A tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet, a laktáz enzim hiányának megfelelő mértékben.

Hazánkban a laktóz intoleránsok számát a populáció 14-40%-ára becsülik.

A laktózintolerancia csecsemőknél viszonylag gyakori jelenség, ilyenkor laktáz enzim csepegtetéssel szoktak a hasfájós babákon segíteni, amíg a saját laktáz enzim termelésük a megfelelő szintet el nem éri.

Vannak azonban olyanok, akik élethosszig tartó intoleranciában szenvednek, számukra az egyik megoldás az egyéni panaszoknak megfelelő mértében, a tejcukrot tartalmazó termékek elhagyása. A legtöbb tejtermék már elérhető laktózmentes változatban is, mely azt jelenti, hogy a termékhez laktáz enzimet adnak, így a fogyasztóhoz kerülő termék vagy teljesen tejcukor mentes, vagy tejcukor tartalma mérésekkel igazoltan maximálisan 0,1g lehet 100 g termékben. A másik lehetőség a tejcukor érzékenyek számára, hogy tejtermék fogyasztása előtt egyszerűen tabletta formában veszik be a laktáz enzimet, mely megfelelő dózisban alkalmazva, tejfogyasztás előtt ugyanazt a feladatot képes ellátni, mint a vékonybélben termelt enzim. A patikában vásárolható laktáz enzim általában 10g elfogyasztott laktóz lebontására elegendő, ami nagyjából 200 ml tejnek felel meg.

A tejtermékek közül azonban a tejcukor érzékenyeknek sem okoz minden panaszt. A fermentált tejtermékek (joghurt, túró) laktóz tartalma alacsonyabb, különösen, azoknak, melyek élőflórát tartalmaznak, a tejsav baktériumok ugyanis bontják a termékben található tejcukrot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tej és tejtermékek fogyasztásának kiküszöbölésével számos vitamin és ásványi anyag forrástól esünk el (pl. kálcium, magnézium, cink, folsav, B1 vitamin, B2 vitamin, stb.), így ilyen esetben javasolt szakember véleményét kikérni, hogyan tudnánk táplálkozásunkkal ezt pótolni.

A laktóz intolerancia megállapítása hidrogén kilégzéses teszttel történik. Fontos az intolerancia orvos által történő megállapítása, nem csak a speciális diéta megszervezése szempontjából, hanem azért is, mert a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni más, bélrendszert érintő betegségektől.

Források, és javasolt irodalom:

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/laktoz-intolerancia

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance

https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/

Képek forrása: https://pixabay.com