A D-VITAMINRÓL

Miért fogyasszunk D-vitamint?

Az elmúlt években egyre jobban beépült a köztudatba a vitamin pótlás fontossága, mégis elmondható, hogy a magyar lakosság nagy része D-vitaminhiányban szenved. A Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikája által végzett reprezentatív felmérés alapján a népesség 95%-ának D-vitamin szintje nem megfelelő.

Hogyan jut a szervezetünkbe?

Legnagyobb mennyiségben szervezetünkben a napfény segítségével jön létre, ugyanis az UV sugárzás hatására a bőrben 7-dehidrokoleszterinből képződik kolekalciferol (D3-vitamin). Ehhez azonban elegendő napfény kell érjen bennünket, viszonylag nagy bőrfelületen. Megfelelő mennyiségű D3-vitamint így a szervezetünk a nyári napokon képes csak előállítani, amikor kevesebb ruha fedi a testünket és eleget tartózkodunk a szabadban. A borongósabb, őszi / téi napokon a szervezetünkben raktározott (zsírban oldódó) vitamin mennyiség kiürül, hiányállapot lép fel.

D-vitaminhoz juthatunk táplálék útján is (sokat tartalmaz pl. a gomba, a tengeri halak, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, de számos egyéb, D-vitaminnal dúsított élelmiszer található az áruházak polcain.) A növényi tápanyagok ergoszterint tartalmaznak, melyből ergokalciferol képződik (D2-vitamin) UV-sugárzás hatására, az állati eredetű tápanyagok pedig mind ergoszterint, mind a korábban említett 7-dehidrokoleszterint tartalmaznak. Hasznosulás szempontjából a D3 vitamin könnyebben és gyorsabban hasznosítható forma az emberi szervezet számára. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a táplálékkal felvett úgynevezett provitaminok a téli időszakban nem tudják a megfelelő D-vitamin szintet fenntartani, ezért késő ősztől kora tavaszig javasolt a D-vitamin szint fenntartásáról táplálékkiegészítő formájában gondoskodni.

A napi bevitelre hazánkban a következő ajánlás van érvényben:

  • Felnőtteknek: 2000 NE
  • Serdülőknek: 800-1000 NE
  • Gyerekeknek: 600-1000 NE
  • Csecsemőknek: 400-1000 NE

Ezen felül magasabb D-vitamin bevitelre van szükség várandósság alatt, illetve idős korban, és javasolt a magasabb D-vitamin szint bevitel túlsúly esetén is.

Miért fontos a megfelelő D-vitamin szint?

A D-vitamin nem csupán egy köznapi értelemben vett vitamin. Korábban csak a csontanyagcserében játszott szerepe volt ismert, mostanra azonban fény derült számos egyéb, a szervezetünkben betöltött jelentős szerepére is. A kalcitriol a D-vitaminnak a vesékben kialakuló aktív hormon hatást kifejtő formája, mely a sejtmagba bejutva génregulátorként funkcionál. Többek között a sejt differenciációt, az immunfunkciókat és az endokrin folyamatokat is befolyásolja, ezáltal számos, nem fertőző krónikus megbetegedés kialakulásának esélyét csökkenti. A D-vitamin hiány összefüggésbe hozható olyan kórképekkel, mint például a csontritkulás, az I-es típusú diabetes mellitus, bizonyos típusú rosszindulatú daganatok kialakulása, magas vérnyomás betegség, ischaemiás szívbetegségek, és számos egyéb krónikus betegség. Megállapították, hogy a hiányállapot fejlődés élettani, autoimmun-gyulladásos és degeneratív idegrendszeri megbetegedésekben is kockázati tényező.

Megfigyelték továbbá, hogy a D-vitamin hiány a fertőzésekre is hajlamosít, főként most, az őszi / téli időszakban, amikor vitaminraktáraink kiürülnek, és ezzel párhuzamosan a felső légúti megbetegedések járványszerűn, nagy százalékban fordulnak elő.

A késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban tehát saját egészségünk érdekében ne feledkezzünk meg a vitamin pótlásáról.

Források és javasolt irodalom:

http://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4215/oh.2012.29410.pdf?sequence=1

https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/1841/Barna_M_MT2012_05_u.pdf?sequence=1

https://www.pediatr-neonatol.com/article/S1875-9572(18)30651-X/fulltext

A képek forrása: https://pixabay.com