Paradicsomos lencseleves
Hozzávalók:
- 1 kisebb póréhagyma
- 1 nagy szál sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg vörös lencse
- 1 liter paradicsomlé
- 0,5 liter víz
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- negyed mokkáskanál koriander
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál majoránna
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a főzőedénybe tesszük. Sót teszünk rá, meglocsoljuk az olajjal. Feltesszük párolódni. Ahogy felmelegedett, hozzáadjuk a vékony karikára vágott póréhagymát, a negyedelt és vékony szeletekre vágott sárgarépát, a zúzott fokhagymát, majorannát. Fedő alatt puhítjuk, de közben sűrűn megkevergetjük. 5-8 perc puhítás után beletesszük a megmosott lencsét, felöntjük a paradicsomlé és víz keverékével, teatojásba tesszük a fűszereket, és azt is belehelyezzük. Felforraljuk, majd takaréklángon puhára főzzük. Kivesszük a teatojást. Tálaláskor díszíthetjük petrezselyemmel, kaporral, esetleg zöld korianderrel.
Tipp: A kész leves felét le is turmixolhatjuk, majd visszakeverjük a kész levesbe. Ezzel sűrűbb levest kapunk.