Irányadó jogszabályok és szakmai szokások

Tevékenységünk során irányadónak tekintjük az élelmiszerekre és az étkeztetésre vonatkozó jogszabályi előírásokat (pl. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet) és szakmai szokásokat.

Az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok kimerítő jegyzéke, és a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatára vonatkozó előírások a NÉBIH oldálán megtalálhatóak.

A közétkeztetés fogalma és a vonatkozó előírások

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet alapján közétkeztetésnek minősül a szociális, a gyermek és iskolai, valamint a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás. Az FH Gasztro Kft. a fenti definíció szerinti valamennyi szegmensben nyújt szolgáltatást.

A közétkeztetési rendelet nagy jelentőségű az érintettek egészséges étkeztetésének biztosításában.

Meghatározza a naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok körét (zöldség, gyümölcs, gabona), a tej, tejtermék, hús, húskészítmény, stb. 10 étkezési napra vonatkozó gyakoriságát és mennyiségét). Felhasználási előírásokat (pl. tej, tejtermék mennyisége), korlátozásokat és tilalmakat fogalmaz meg egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában (pl. allergén összetevők, zsiradék, cukor, só, szénsavas és cukrozott üdítőitalok). Meghatározza az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket (pl. étrend tervezési szabályok, nyersanyag kiszabati ív, változatossági mutató), tájékoztatási kötelezettséget ír elő a számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalom, a számított sótartalom, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevők vonatkozásában. Előírja a diétás étkeztetés feltételrendszerét, meghatározza a szolgáltatók személyi feltételeit, illetve a hatósági ellenőrzések rendszerét.

Az alábbi linken az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet iskolai közétkeztetéssel kapcsolatos tájékoztatója és országos felmérése érhető el (https://www.ogyei.gov.hu/kozetkeztetes).